Motivering till vinsten av Sveriges bästa sjukhusmat

Falu lasarett vinnare i tävlingen Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget!

Juryn för det nyinstiftade priset Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget, har i dag utsett Falu lasarett till vinnare i tävlingen. Sjukhuset får tre utbildningscheckar à 10 000 kronor till förtjänta personer ur olika personalkategorier, med syfte att ge inspiration för bättre sjukhusmat.

Juryns motivering lyder:

”Köket vid Falu lasarett har fått upp farten på sin resa mot målet att laga mer mat från grunden. Ett klokt ledarskap och rekrytering av kockar från krogbranschen har byggt broar mellan storköksvärlden och restaurangvärlden och skapat en modern organisation med starkt fokus på maten, vilket också ger avtryck i smakerna.

Det är viktigt att öka patienternas delaktighet och valfrihet i nära anslutning till måltiden. Den serverande vårdpersonalen behöver få ökad kunskap om maten och stärkt engagemang för måltiden. Juryn ser att i detta sammanhang har kantinsystemet i Falun fördelar jämfört med brickdukningen som är vanlig på många sjukhus.

Även patientmatsalarna vid Falu lasarett får högt betyg av juryn. Miljön i de matsalar vi besökt var ljus, trevligt möblerad och fredad från störande ljud och rörelser på avdelningen. Det bidrar till att göra måltiden till en välbehövlig stund av avkoppling i tillvaron som patient.

Vi gratulerar landstinget i Dalarna till det fina köket i Falun och viljan att behålla matproduktionen i hjärtat av sjukhuset. Den tydliga ansvarsfördelningen mellan personalkategorier är ett gott exempel att ta efter för andra sjukhus. Samtidigt uppmanar vi landstinget att stärka det tvärprofessionella arbetet med exempelvis nutritionsråd för att engagera alla personalkategorier inklusive läkarna. Vidare behöver landstinget tydligare förankra kost- och näringspolicyn på den högsta ansvarsnivån. Det behövs för att göra det goda arbetet mindre beroende av eldsjälar och för att få tydligare genomslag för krav och uppföljning.

Juryn gratulerar också personalen på kostservice på till att ha kommit en lång väg på kort tid i sina ambitioner att laga mat från grunden. Vi uppmanar er att fortsätta framåt på den inslagna vägen och gärna också fundera på hur ni kan öka patienternas valfrihet ytterligare så att de kan välja på flera rätter direkt vid måltidstillfället, och förbättra utbudet av och innehållet i mellanmålen. Andra sjukhus står i startgroparna för att laga ”Sveriges bästa sjukhusmat” inom några år och ni får inte tappa fart om ni vill behålla titeln.

Slutligen vill vi också rikta uppmärksamheten på det viktiga sista steget fram till patienten som gör mer än halva måltidsupplevelsen. Där går det att göra ännu mer – inte minst för dem som äter på patientrummen.”

Juryn delar också ut hedersomnämnanden till Centrallasarettet i Växjö ”för en välfungerande och genomtänkt organisation kring mat och nutrition från högsta ledning och ut i hela organisationen, och med ett gott och engagerat samarbete mellan kök och vårdpersonal” och lasarettet i Ystad ”för en genomtänkt satsning på nutritionsutbildning av AT-läkare, ett stort engagemang för maten med flexibilitet för patienternas önskemål”.

Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget är en tävling arrangerad av Sjukhusläkarna, yrkesförening inom Sveriges läkarförbund, och tidningen Sjukhusläkaren. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback