Sådana här fina varma mackor kan det bli i huset när maken skulle laga middag... Dvs middagen var inte riktigt ätbar så Svampbob fick stå för maten ist...
Hej blev lite bowling med vänner i dag. Gunnar och Andreas fick lika poäng...tur det! Annars lugnt med regn och rusk★★Tvättat lite också. Middagen blev kasslergratäng med Cremebonjour soltorkade tomater och ris. Färska tomater och minibaugetter. Lite film sen. // Marie ♥
Nu har vi satt ihop lillherrns nya inredning:) rött såklart, från Ikea! Nu kan han sitta här och pyssla med sina djur....en stund iaf :)
Svärisarna åkte hem på fm och meddelar nu att dem är i Umeå och de åt på stammisstället Tönnebro. Jag och mamma var och handlade mat till nyår och slapp avstämning på Ica maxi:) nu ska jag och mannen kolla Netflix (hur vi levt utan det tidigare tåls fortfarande att tänkas på). Nu räknar vi ner dagarna på detta år och än viktigare till Sannex i Blge på torsdag! Ha så kul alla som är och mellandagsdansar i Gävle till casanovas idag, tyvärr lite för sent för oss!
Här är det bara lugnt. Julen har varit god. Tomten kom i år också. Lite dipp och grönsaker i kväll blir nog bra. Få se vad nästa år ger◇◇/ Marie ♥ Happy New Year
Här på den gruvliga sidan har vi norrlänningar inneboende, närmare bestämt Olovs föräldrar och dagarna har kantats av sömn;) och julbestyr och olika julfiranden.
Eftersom vi har barnvakt automatiskt på kvällen var jag och Olov på bio för första gången på 17 mån ungefär! Dem hade gjort lite förändringar på bion sedan sist:) inte minst mugghålllare! Men dem märkte jag först efter filmen....Vi såg The Hobbit och den var väl värd att se! Har även turen att min make kan köpa biljetter via jobbet så vi betalar endast 50kr st:) annars gick ju en biljett på 120 kr...
Salongen hade även fönster:) men dem drogs för som tur var.
Om man visade upp biobiljetten fick man 20% rabatt på hemmakvälls lösgodis:)
Nu lukter det köttsoppa på älgben i hela huset! Det är vad som vankas till middag imorgon, idag blev det renskav med kött fån Arjeplog. Man är rik när frysen är full ned älgfärs, renskav, renbog, älgben, renfärs och sik!
Jag tycker jag köpt jättefina byxor lr leggings till lillherrn på hm! De kommer från "tjejavdelningen" och är i strl 92, herrn har strl 80-86 på "killarnas" och dessa sitter rätt så tajt på honom! Har även en t-shirt med en katt från Åhléns tjejavdelning i strl 98-104 och den kommer snart vara för liten för honom... Är tråkigt att alla kattmotiv på barnkläder är för flickor, hundar däremot är för pojkarna, för så är det tydligen! Hundar är mer macho än små gulliga kattungar! Om jag hittar en tröja med en katt utan puffiga axlar köpte jag den direkt!
En slump att kläderna är tajtare och smalare för flickor? Knappast! Blir less på klädaffärer som har grymt uppdelat för pojk och flickkläder, grönt, svart, blått och lite orange med Angry birdsmotiv för pojkar och Hello Kitty i rosa, lila, vitt och silver för tjejer! Bara att välja! Neeej usch vad tråkigt! Inte konstigt att samhället ser ut som det gör i jämställdhet ibland. Lillherrn trivs och sover gott fortfarande i sina vita pyjamaser med vita katter med rosa rosetter!
Pyjamasens
Tröjan i stl 98-104 men snarare en 80...
Dagens outfit blommig MOLO body i strl 80. Ett loppisfynd för 15kr!!
Snart julavslutning för Gunnar. Men han är kanonhes och snuvig. Lite feber också men jag orkar säger han....barn orkar mycket dom. Vi skall sälja fika och korv. Lotteri blir det också. Hoppas det blir kul fast vi inte är pigga. Brukar väl bli så här vid jul.//God jul iaf önskar vi! // Marie ♥ ♥
Hej! Ny vecka igen. Julmat, jultallrikar, jullandgångar, ,julsmörgåsar, ,julgröt, ,snittar och buffé. Allt gör vi i köket på jobbet. Glömde smörgåstårtor♥♥.Själv blev man ruinerad hos tandläkaren idag....Huu!!! Men så är det. Avslutade dagen med att besöka Särskolans julspel på Britsarvsskolan. Det var jättekul.....duktiga elever. Gunnar och en kompis fick hoppa in som Josef och Marias åsna♥♥avslutades med gofika och tomten och Rudolf med röda mulen☆☆☆☆ // God jul önskar Marie Tyvärr måste nog telefonen gå till doktorn....går inte att få upp bilder!
Idag har jag och mamma varit på korvkurs med Hans Dalakorv. Mycket trevligt, intressant och inte minst gott!
Först blev det att väga upp fläskfärsen, 6,3 kg till varje grupp. MIn och mammas grupp gjorde Bigwheel texas hotlinks och de andra grupperna gjorde Fransk julkorv och Tysk Bratwurst. Gissa vilka som hade de snyggaste mössorna?
Kryddags!
Glad i hågen!
Hans instruerar om fjälstren eller svintarmen som verkligen kunde vara hur lång som helst....
Nu är det dags att börja med sjävla korvstoppandet. Lugnt och harmoniskt!
Mycket korv skulle det bli!
Det svåra var att få mellanrum mellan korvarna....
Lite korv och lite tarm:)
Detsamma gäller här:)
Våra korvar! Inga E-ämnen eller tillsatser och bara riktigt kött! ekologiskt och ett riktigt hantverk!
Jag tror att bratwurst gruppen gjort korv förut, baserat på hur snygga deras blev....
Sen blev det provsmak och lunch!
Det blev en lärorik dag med god mat, inspiration och även lite kunskap och charketurier och korv. NU gäller det att hitta en köttkvarn på blocket och sen är det bara att stoppa på!
Bakat lite chokladbollar idag. Skall vara till julavslutningen på skolan. Dottern gjorde bollar med glögg i. Det var gott. Våra blev med kaffe ♥♥ . Slagit in paket till lotteri också....tre stycken skulle det vara. Hoppas på många sålda lottar★★▶// Marie
Såhär halvvägs till jul kan jag inte låta bli att berätta om julen för två år sedan. Julen firades i Drängsmark i "Norrland " och bestod av oss, föräldrar och sedan "gammlen" dvs 80+ åringarna med andra ord. Mot kvällens slut kommer min då blivande make numera äkta make på att han skulle spela en liten trudilutt för gammlen på den stålsträngade.... Eftersom min mans repertoar av julsånger inte är vidare bred rev han oblygt av "Sommartider" med Gyllene tider, på självaste julafton, kan det bli mer Julmys? Gammlen klappade takten och var nästintill rörda till tårar....
God jul!
Vad vore en jul utan en räcercykel i finrummet! Såklart den ska vara inne och njuta jultradition och ladda upp för sommarens många asfaltsmil.
Imorgon kl 7 blir det Grötfrukost med julskinksmacka. Glögg och pepparkakor med! Julklapp också.....undrar vad det kan vara? Allt detta på jobbet kanske jag skall tillägga. ...Få se om tomten är extra snäll i år! ! // Marie♥
Imorgon på självaste LUCIA skall jag jobba, första gången på ungefär ett och ett halvt år ;) känner att det är rätt dag att jobba i skolan, MYS med luciafirande med påföljande lussefika. Ska bli intressant att se hur det känns att jobba i skolan nu och hur det känns inför framtiden. Det är med blandade känslor huruvida jag vill jobba i den form av skolan dvs grundskolelärare eller om jag hellre vill arbeta med SFI-undervisning, eller om man helt ska omskola sig till något helt annat. Men imorgon är det Ornäs som gäller!
Nu är det bokat, vi åker till Kista och husdjursmässan efter nyår! Har i många år velat åka dit men det har aldrig blivit av. Nu passade det bra eftersom Lillherrn också tycker om djur:) Med blir också mamma och lillebror, vi ska bo på de grymt coola Scandic Victoria tower i Kista som är byggt med speglar & 43 våningar. Sen kanske det blir en shoppingtur i Kista Galleria också vi hinner med.
Hej å hå! ! Julklappar klara till son och barnbarn. Skönt med mildare väder idag. Fick äta Lutfisk idag på jobbet. Det är ju så himla gott.......extra kryddpeppar och salt på.....mumma det♡♡\\ Marie
Är nöjd med mina nya ljuslyktor från indiska för 79kr st:) Föregångarna i glas lyfte min make upp Lillherrn till för att han skulle få "se" dem och pang bom grabbade han tag i dem och de blev till 1000 bitar..... Smart där....
Hej....när vi räknar extra matte hemma så tänder vi matteljuset. Blir mysigare så. Ny vecka nya tag. Tog en tripp till centrum i helgen och fick en ros av Socialdemokraterna. ...men den vissna? ???!! // Marie Skulle varit kort här men gick inte.....hmmmm
Falu lasarett vinnare i tävlingen Sveriges
bästa sjukhusmat – till sista steget!
Juryn för det nyinstiftade priset Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget, har i dag
utsett Falu lasarett till vinnare i tävlingen. Sjukhuset får tre utbildningscheckar à 10
000 kronor till förtjänta personer ur olika personalkategorier, med syfte att ge
inspiration för bättre sjukhusmat.
Juryns motivering lyder:
”Köket vid Falu lasarett har fått upp farten på sin resa mot målet att laga mer mat från
grunden. Ett klokt ledarskap och rekrytering av kockar från krogbranschen har byggt
broar mellan storköksvärlden och restaurangvärlden och skapat en modern organisation
med starkt fokus på maten, vilket också ger avtryck i smakerna.
Det är viktigt att öka patienternas delaktighet och valfrihet i nära anslutning till
måltiden. Den serverande vårdpersonalen behöver få ökad kunskap om maten och
stärkt engagemang för måltiden. Juryn ser att i detta sammanhang har kantinsystemet i
Falun fördelar jämfört med brickdukningen som är vanlig på många sjukhus.
Även patientmatsalarna vid Falu lasarett får högt betyg av juryn. Miljön i de matsalar vi
besökt var ljus, trevligt möblerad och fredad från störande ljud och rörelser på
avdelningen. Det bidrar till att göra måltiden till en välbehövlig stund av avkoppling i
tillvaron som patient.
Vi gratulerar landstinget i Dalarna till det fina köket i Falun och viljan att behålla
matproduktionen i hjärtat av sjukhuset. Den tydliga ansvarsfördelningen mellan
personalkategorier är ett gott exempel att ta efter för andra sjukhus. Samtidigt uppmanar
vi landstinget att stärka det tvärprofessionella arbetet med exempelvis nutritionsråd för
att engagera alla personalkategorier inklusive läkarna. Vidare behöver landstinget
tydligare förankra kost- och näringspolicyn på den högsta ansvarsnivån. Det behövs för
att göra det goda arbetet mindre beroende av eldsjälar och för att få tydligare genomslag
för krav och uppföljning.
Juryn gratulerar också personalen på kostservice på till att ha kommit en lång väg på
kort tid i sina ambitioner att laga mat från grunden. Vi uppmanar er att fortsätta framåt på
den inslagna vägen och gärna också fundera på hur ni kan öka patienternas valfrihet
ytterligare så att de kan välja på flera rätter direkt vid måltidstillfället, och förbättra
utbudet av och innehållet i mellanmålen. Andra sjukhus står i startgroparna för att laga
”Sveriges bästa sjukhusmat” inom några år och ni får inte tappa fart om ni vill behålla
titeln.
Slutligen vill vi också rikta uppmärksamheten på det viktiga sista steget fram till
patienten som gör mer än halva måltidsupplevelsen. Där går det att göra ännu mer –
inte minst för dem som äter på patientrummen.”
Juryn delar också ut hedersomnämnanden till Centrallasarettet i Växjö ”för en
välfungerande och genomtänkt organisation kring mat och nutrition från högsta ledning
och ut i hela organisationen, och med ett gott och engagerat samarbete mellan kök och
vårdpersonal” och lasarettet i Ystad ”för en genomtänkt satsning på nutritionsutbildning
av AT-läkare, ett stort engagemang för maten med flexibilitet för patienternas önskemål”.
Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget är en tävling arrangerad av Sjukhusläkarna,
yrkesförening inom Sveriges läkarförbund, och tidningen Sjukhusläkaren.
Effektiv som jag är kokar jag båda samtidigt, självklart blev båda klara samtidigt och det slutade i ett kaos då jag måste fråga min make om hjälp och det hela slutade nästan med skilsmässa, men men det blev gott iaf. Här kokar knäcken och skumtomtarna smälter sakterligen i sockerbadet.
Färgen blev ju inte så snygg så lite rödfärg gjorde fudgen oerhört snyggt rosa:)
Sist skulle chokladen i, ni ser ju hur jobbigt det blev att röra runt denna röra....
Att Gnussa eller inte Gnussa är ju frågan många kanske ställer sig när man börjar dansa eller foxxa. I en betraktares ögon kanske denne ställer sig frågan "Hur kan dem?!"
Såhär säger Wikipedia:
Gnuss
Gnuss[1][2][3] är en variant eller tillägg till pardansenfoxtrot inom sällskapsdansen. I foxtrot dansar de flesta med huvudena bredvid varandra, blicken rakt fram (sett från sig själv), kind mot kind. Gnuss går till så att dansparet stödjer sina pannor lätt mot varandra. I takt med fötternas förflyttning rullas pannorna mjukt mot varandra. Parets blickar är alltid åt samma håll, och alltid i den riktningen paret rör sig. Får tjejen ont i nacken beror det i de flesta fall på att killen trycker för hårt framåt med sitt huvud.[källa behövs]Om dansparet har stor skillnad i längd förekommer det också att den kortare partnern stödjer sin panna mot den längre personens läppar eller haka. Tempot kan variera från att stanna kvar länge kind mot kind i ytterläget eller rakt fram panna mot panna, till att röra sig sida till sida över flera takter, eller snabbare till varje takt.
Gnuss har förmodligen sitt ursprung i trakterna kring Sundsvall, och uppstod tidigt på 1990-talet.[2] Därifrån har den spridit sig över resten av Sverige, med en växandepopularitet.
Jag kan villigt erkänna att under min första danssommar kunde jag stå utanför dansbanan och titta på alla som gnussade och slingrade sina kroppar mot varandra och tänka"Dem måste ju vilja ligga med varandra!"
Men några veckor senare var man där, i Gnussträsket och ville förklara för alla hur det egentligen är. Nu brukar jag säga att man är bra mycket närmare i brottning och det är det ingen som klagar på.
För det första: Gnussen är en del av dansen och en dansteknik, ingen raggningsteknik eller någon sexuell företeelse, de flesta danser är ju inte till för att ragga. Det är en teknik i dansen som gör det hela mycket mer behagligt, dansant, följsamt, enklare och mysigare. Efter några danser kommer du inse att det är bara en del av dansen och är inte mer märkvärt än att bjuda upp någon.
För det andra : Att dansa kind mot kind kan göra att man får dras med en begynnande nackskada/nackspärr bra länge! Det slipper du med gnuss om det utförs rätt.
För det tredje: Du som förare har mycket lättare att navigera på dansfältet då du har fri sikt åt båda håll vartefter du vänder huvudet, vid Kindning halverar du synfältet och ökar därmed risken för kollision!
För det fjärde: Gnussen är en den av förningen och jag tycker det är jättevårt att följa utan gnussen. Dit huvudet pekar ska du i de flesta fall. Sen har ju alla sin egen gnusstil men grunden är det. Även om jag inte gnussar går huvudet fram och tillbaka i den riktining vi dansar.
För det femte: Det är bra mycket mysigare och tillför en dimension till dansen eller foxxen rättare sagt.
Sen finns det olika sorters gnuss, vanligast är panna mot panna och passar de som är ungefär lika långa. Om killen är längre kan haka mot panna passa bättre. Sen finns det tydligen mun mot mun gnuss men det är inget som är så vanligt, möjligen bland förälskade par.
Hittade en liten instruktionsfilm på tuben som är passande för detta inlägg!
Det här med gnuss är något man måste lära sig och kanske inte det första man provar när man går ut och dansar. Men det är absolut inget farligt heller! Så GNUSSA på nu:)
Hej!! Jaha då kom vintern på ett dygn då. Har snöat, töat, regnat,snöat och blåst som f....n i den ordningen men nu börjar det ge sig. Själv kurerar man sin snuva som äntligen bröt ut efter typ tre veckor.....men men. Lille sonen kom hem efter skolan idag och jag frågade vad han hade med sig i kartongen han bar på: Vi har bakat pepparkakor på hemkunskapen med glasyr på!! Det låg några i kartongen för att det inte skulle kladda med glasyren...bra tänkt där. Dom äter vi inte upp idag!! Annars lugnt!! // Marie
Hej!! Var till Ikea på eftermiddagen och handlade lite extra sill till jul. Har köpt Vintersillen redan men fyllde på med Gräddfilssillen och Löksill....måste hava sill på Julafton. Tio kronor/burk är ju bra pris. Blev lite bröd och Lingonsaft också. Blev lunch också där...köttbullar med mos. Kallt mat på Ikea Borlänge!!!! Men man får väl stå ut med det när det e så billigt...eller hur! Deras julbord var faktiskt väldigt fint...massor med mat....trodde jag inte för 99kronor!! Men jag stod över det iaf! Gissa vad jag köpte på Ikea??? Ljus!!!!!! Nu skall jag kurera min förkylning som tagit sig neråt i kroppen!! // Marie
Här är mitt enkla, snabba och lite lyxiga middagstips
Lövbiffrullader med skinka och svamp
Hacka en lök, en burk champinjoner och halv frpk påläggsskinka
Lägg längst ut på en lövbiff och rulla ihop! Här kan man med fördel fästa med tandpetare för att slippa svära när man ska steka, men det glömmer jag alltid köpa hem!
Nu hittade jag Sveriges största lövbiffar så de blev jättestora!
Lägg i smörad panna och bryn, blanda en matlagningsgrädde med exempelvis viltfond eller köttfond och häll över rullarna. Koka så det blir genomstekt och servera med ris!
Har nu dragits med den värsta huvudvärken någonsin i över en och en halv vecka. Jag tror att det är att jag börjat pressa tänderna på nätterna och det ger mig konstant huvudvärk och måste ta värktabletter direkt på morgonen för att orka. Detta har även medfört nackont, så igår blev det akut upp till snällaste Kerstin som KLÄMDE och masserade ut min nacke och rygg! sov bort halva em och fick ställa in kvällens middag med goda vänner :(:(
Så imon blir det tandläkaren och förhoppningsvis VC oxå för lite koll. Funderar på att byta till Falu VC istället för Norslunds för det är ju mycket närmare nu är vi flyttat. Men vi trivs så bra med BVC på familjecentralen så där blir vi kvar!
Någon som gnisslat eller pressat tänder? Råd mottages tacksamt!!