Det här med Gnuss

Att Gnussa eller inte Gnussa är ju frågan många kanske ställer sig när man  börjar dansa eller foxxa. I en betraktares ögon kanske denne ställer sig frågan "Hur kan dem?!"
 
Såhär säger Wikipedia: 

Gnuss

Gnuss[1][2][3] är en variant eller tillägg till pardansen foxtrot inom sällskapsdansen. I foxtrot dansar de flesta med huvudena bredvid varandra, blicken rakt fram (sett från sig själv), kind mot kind. Gnuss går till så att dansparet stödjer sina pannor lätt mot varandra. I takt med fötternas förflyttning rullas pannorna mjukt mot varandra. Parets blickar är alltid åt samma håll, och alltid i den riktningen paret rör sig. Får tjejen ont i nacken beror det i de flesta fall på att killen trycker för hårt framåt med sitt huvud.[källa behövs]Om dansparet har stor skillnad i längd förekommer det också att den kortare partnern stödjer sin panna mot den längre personens läppar eller haka. Tempot kan variera från att stanna kvar länge kind mot kind i ytterläget eller rakt fram panna mot panna, till att röra sig sida till sida över flera takter, eller snabbare till varje takt.

Gnuss har förmodligen sitt ursprung i trakterna kring Sundsvall, och uppstod tidigt på 1990-talet.[2] Därifrån har den spridit sig över resten av Sverige, med en växandepopularitet.


Jag kan villigt erkänna att under min första danssommar kunde jag stå utanför dansbanan och titta på alla som gnussade och slingrade sina kroppar mot varandra och tänka "Dem måste ju vilja ligga med varandra!"
 
Men några veckor senare var man där, i Gnussträsket och ville förklara för alla hur det egentligen är. Nu brukar jag säga att man är bra mycket närmare i brottning och det är det ingen som klagar på.
 
För det första: Gnussen är en del av dansen och en dansteknik, ingen raggningsteknik eller någon sexuell företeelse, de flesta danser är ju inte till för att ragga.  Det är en teknik i dansen som gör det hela mycket mer behagligt, dansant, följsamt, enklare och mysigare. Efter några danser kommer du inse att det är bara en del av dansen och är inte mer märkvärt än att bjuda upp någon.
 
För det andra : Att dansa kind mot kind kan göra att man får dras med en begynnande nackskada/nackspärr bra länge! Det slipper du med gnuss om det utförs rätt.
 
För det tredje: Du som förare har mycket lättare att navigera på dansfältet då du har fri sikt åt båda håll vartefter du vänder huvudet, vid Kindning halverar du synfältet och ökar därmed risken för kollision!
 
För det fjärde: Gnussen är en den av förningen och jag tycker det är jättevårt att följa utan gnussen. Dit huvudet pekar ska du i de flesta fall. Sen har ju alla sin egen gnusstil men grunden är det. Även om jag inte gnussar går huvudet fram och tillbaka i den riktining vi dansar.
 
För det femte: Det är bra mycket mysigare och tillför en dimension till dansen eller foxxen rättare sagt.
 
Sen finns det olika sorters gnuss, vanligast är panna mot panna och passar de som är ungefär lika långa. Om killen är längre kan haka mot panna passa bättre. Sen finns det tydligen mun mot mun gnuss men det är inget som är så vanligt, möjligen bland förälskade par.
 
 
Hittade en liten instruktionsfilm på tuben som är passande för detta inlägg!
 
Det här med gnuss är något man måste lära sig och kanske inte det första man provar när man går ut och dansar. Men det är absolut inget farligt heller! Så GNUSSA på nu:)
 

Kommentarer
Bigfoot säger:

Jättebra och informativ blogg.
Som jag skrev på DM så är gnussen utmärkt för att få bättre hållning och därmed skonsammare för kroppen.
För mig som är lång men ändå vill ha mycket kropp och huvudkontakt med partnern innebar kindning att min korsrygg började krampa mot slutet av kvällen. Med gnussen är det inga som helst problem att fixa en 6 timmars mara i Gävle.Eller en vecka i Malung.Det som jag kan se som en nackdel med gnussen är att många nybörjare stannar vid själva gnussandet med ansikte och överkropp och inte förmedlar dansen med resten av kroppen. Det blir jättemyyyyyyysigt men väldigt lite dans. Dansens utveckling är ju väldigt personlig och dansdialekterna är otroligt varierande beroende på varifrån man kommer , både beträffande det geografiska och beroende på hur länge man dansat. Väldigt intressant och spännande.

Svar: Tack, har många Vänner som inte dansar som är rätt oförstående till detta md gnuss, och jag skrev då detta för att ge dem en lite bättre inblick i vad det hela egentligen är. Ja min man är oxå nästan två meter och utan gnuss skulle det bli svårt för honom oxå att dansa utan att värka sönder:) han är från Västerbotten och när vi dansar där och sedan här nere skiljer sig stilar och danserna väldigt mycket:) tack för kommentaren!
Erica & Marie

2013-12-10 | 10:30:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback